. (© Copyright (c) Gezondheidsnet 2012, All Rights Reserved)
25-4-2012 00:00 | Door Gezondheidsnet .

Opioïden verlichten bij ernstige COPDOpioïden verlichten bij ernstige COPD

Dyspnoe, kortademigheid, is een belangrijk symptoom van vergevorderde COPD. Het is lastig te behandelen en gaat vaak gepaard met angst, spanning en een verminderde kwaliteit van leven. Alhoewel van opioïden bekend is dat ze bij deze klachten helpen wordt het volgens de Canadese onderzoekers te weinig gebruikt bij COPD.

OnderzoekDe onderzoekers van de Dalhousie University interviewden 8 patiënten, 12 verzorgers en 28 huisartsen in Nova Scotia, een Canadese provincie. Bij de patiënten was de kortademigheid dermate ernstig dat ze niet meer van huis konden of last kregen van ademnood bij het aan- of uitkleden. Ze gebruikten al langere tijd opioiden.

"Alle patiënten gaven aan dat de opioïden hun leven duidelijk verbeterden. De benauwdheid werd minder", vertelt onderzoeker Graeme Rocker. "De verzorgers zagen deze zelfde verbeteringen bij de patiënt en ervaarden zelf ook minder stress. Maar de meeste huisartsen voelden zich niet prettig bij het voorschrijven van opioïden bij patiënten met COPD."

GatVolgens de onderzoekers duidt het verschil tussen de patiënten en de huisartsen op een gat in de zorg. Door dit gat te overbruggen kan de zorg voor patiënten met dyspnoe verbeteren. "De vraag is niet of we opioïden voor moeten schrijven bij deze patiënten, maar hoe we dit goed kunnen doen en wanneer we er mee moeten starten", besluit Rocker.

Opioïden verlichten bij ernstige COPDBAARN - Patiënten met ernstige COPD zijn gebaat bij het gebruik van opioïden. De kwaliteit van leven verbetert. Dat schrijven onderzoekers in de Canadian Medical Association Journal.Gezondheidsnet..(©Copyright (c) Gezondheidsnet 2012, All Rights Reserved)2012-04-25T00:00:002012-04-25T00:00:03GezondheidsnetDyspnoe, kortademigheid, is een belangrijk symptoom van vergevorderde COPD. Het is lastig te behandelen en gaat vaak gepaard met angst, spanning en een verminderde kwaliteit van leven. Alhoewel van opioïden bekend is dat ze bij deze klachten helpen wordt het volgens de Canadese onderzoekers te weinig gebruikt bij COPD. OnderzoekDe onderzoekers van de Dalhousie University interviewden 8 patiënten, 12 verzorgers en 28 huisartsen in Nova Scotia, een Canadese provincie. Bij de patiënten was de kortademigheid dermate ernstig dat ze niet meer van huis konden of last kregen van ademnood bij het aan- of uitkleden. Ze gebruikten al langere tijd opioiden. "Alle patiënten gaven aan dat de opioïden hun leven duidelijk verbeterden. De benauwdheid werd minder", vertelt onderzoeker Graeme Rocker. "De verzorgers zagen deze zelfde verbeteringen bij de patiënt en ervaarden zelf ook minder stress. Maar de meeste huisartsen voelden zich niet prettig bij het voorschrijven van opioïden bij patiënten met COPD."GatVolgens de onderzoekers duidt het verschil tussen de patiënten en de huisartsen op een gat in de zorg. Door dit gat te overbruggen kan de zorg voor patiënten met dyspnoe verbeteren. "De vraag is niet of we opioïden voor moeten schrijven bij deze patiënten, maar hoe we dit goed kunnen doen en wanneer we er mee moeten starten", besluit Rocker.Opioïden verlichten bij ernstige COPDOpioïden verlichten bij ernstige COPDOpioïden verlichten bij ernstige COPDOpioïden verlichten bij ernstige COPDOpioïden verlichten bij ernstige COPDOpioïden verlichten bij ernstige COPDOpioïden verlichten bij ernstige COPDOpioïden verlichten bij ernstige COPDOpioïden verlichten bij ernstige COPDOpioïden verlichten bij ernstige COPDOpioïden verlichten bij ernstige COPDOpioïden verlichten bij ernstige COPDOpioïden verlichten bij ernstige COPDOpioïden verlichten bij ernstige COPDOpioïden verlichten bij ernstige COPDOpioïden verlichten bij ernstige COPDOpioïden verlichten bij ernstige COPDOpioïden verlichten bij ernstige COPDOpioïden verlichten bij ernstige COPDOpioïden verlichten bij ernstige COPDOpioïden verlichten bij ernstige COPDOpioïden verlichten bij ernstige COPDOpioïden verlichten bij ernstige COPDOpioïden verlichten bij ernstige COPDOpioïden verlichten bij ernstige COPDOpioïden verlichten bij ernstige COPDOpioïden verlichten bij ernstige COPDOpioïden verlichten bij ernstige COPDOpioïden verlichten bij ernstige COPDOpioïden verlichten bij ernstige COPD