. (© Copyright (c) Gezondheidsnet 2012, All Rights Reserved)
15-6-2012 00:00 | Door Gezondheidsnet .

Eerste implantatie met gekweekte aderEerste implantatie met gekweekte ader

De onderzoekers gebruikten 9 centimeter ader van een donor. Die werd helemaal ontdaan van levende cellen, zodat alleen het omhulsel van eiwitten overbleef.

Stamcellen
Het omhulsel werd geïnjecteerd met stamcellen van een 10-jarig Zweeds meisje, dat de ader twee weken later geïmplanteerd kreeg. De ader werkte goed, maar moest na een jaar wel vervangen worden door een nieuwe. Die werd op dezelfde manier gemaakt.

De operatie biedt perspectieven voor mensen die geen geschikte ader hebben die als vervanger kan dienen.

Eerste implantatie met gekweekte aderVoor het eerst is een in het lab gekweekte ader succesvol geïmplanteerd. Dat staat vandaag in een publicatie in The Lancet.Gezondheidsnet..(©Copyright (c) Gezondheidsnet 2012, All Rights Reserved)2012-06-15T00:00:002012-06-15T00:00:03GezondheidsnetDe onderzoekers gebruikten 9 centimeter ader van een donor. Die werd helemaal ontdaan van levende cellen, zodat alleen het omhulsel van eiwitten overbleef.StamcellenHet omhulsel werd geïnjecteerd met stamcellen van een 10-jarig Zweeds meisje, dat de ader twee weken later geïmplanteerd kreeg. De ader werkte goed, maar moest na een jaar wel vervangen worden door een nieuwe. Die werd op dezelfde manier gemaakt.De operatie biedt perspectieven voor mensen die geen geschikte ader hebben die als vervanger kan dienen.Eerste implantatie met gekweekte aderEerste implantatie met gekweekte aderEerste implantatie met gekweekte aderEerste implantatie met gekweekte aderEerste implantatie met gekweekte aderEerste implantatie met gekweekte aderEerste implantatie met gekweekte aderEerste implantatie met gekweekte aderEerste implantatie met gekweekte aderEerste implantatie met gekweekte aderEerste implantatie met gekweekte aderEerste implantatie met gekweekte aderEerste implantatie met gekweekte aderEerste implantatie met gekweekte aderEerste implantatie met gekweekte aderEerste implantatie met gekweekte aderEerste implantatie met gekweekte aderEerste implantatie met gekweekte aderEerste implantatie met gekweekte aderEerste implantatie met gekweekte aderEerste implantatie met gekweekte aderEerste implantatie met gekweekte aderEerste implantatie met gekweekte aderEerste implantatie met gekweekte aderEerste implantatie met gekweekte aderEerste implantatie met gekweekte aderEerste implantatie met gekweekte aderEerste implantatie met gekweekte aderEerste implantatie met gekweekte aderEerste implantatie met gekweekte ader