. (© Copyright (c) Gezondheidsnet 2012, All Rights Reserved)
26-4-2012 00:00 | Door Gezondheidsnet .

'Bosbessen beschermen het geheugen''Bosbessen beschermen het geheugen'

De onderzoekers gebruikten gegevens van meer dan 16.000 vrouwen die deelnemen aan de Nurses' Health Study. Sinds 1980 werden hun eetgewoontes gevolgd. Tussen 1995 en 2001 meetten de onderzoekers ook de mentale functies van vrouwen die ouder waren dan 70 en geen beroerte hadden gehad.

​Mentale functies
Hun geheugen werd getest in drie telefonische interviews, waar telkens twee jaar tussen zat. Tijdens de interviews vroegen de onderzoekers de vrouwen bijvoorbeeld om zich details te herinneren van een tekst die ze net gehoord hadden of om de volgorde van een lijst getallen of woorden te onthouden.

​Schaaltje aardbeien
De vrouwen die de meeste bosbessen en aardbeien aten bleken langzamer last te krijgen van geheugenproblemen dan de vrouwen die deze vruchten het minst aten. Het verschil stond ongeveer gelijk aan tweeënhalf jaar veroudering. De grootste fruiteters aten niet eens dagelijks kilo’s fruit, maar gemiddeld elke week een schaaltje aardbeien of een half schaaltje bosbessen.

​Flavonoïden
Bosbessen en aardbeien bevatten antioxidanten, zoals flavonoïden en anthocyaniden. Deze stoffen beschermen tegen allerlei chronische ziektes, inclusief kanker en diabetes. Ze lijken ook het geheugen te verbeteren, maar er is nader onderzoek nodig om te bewijzen of de bessen een direct effect hebben op de hersenen.

'Bosbessen beschermen het geheugen'BAARN - Minstens een keer per week een schaaltje bessen eten, kan de hersenen beschermen tegen veroudering. Dit blijkt uit een studie die gepubliceerd is in Annals of Neurology.Gezondheidsnet..(©Copyright (c) Gezondheidsnet 2012, All Rights Reserved)2012-04-26T00:00:002012-04-26T00:00:03GezondheidsnetDe onderzoekers gebruikten gegevens van meer dan 16.000 vrouwen die deelnemen aan de Nurses' Health Study. Sinds 1980 werden hun eetgewoontes gevolgd. Tussen 1995 en 2001 meetten de onderzoekers ook de mentale functies van vrouwen die ouder waren dan 70 en geen beroerte hadden gehad. ​Mentale functiesHun geheugen werd getest in drie telefonische interviews, waar telkens twee jaar tussen zat. Tijdens de interviews vroegen de onderzoekers de vrouwen bijvoorbeeld om zich details te herinneren van een tekst die ze net gehoord hadden of om de volgorde van een lijst getallen of woorden te onthouden. ​Schaaltje aardbeienDe vrouwen die de meeste bosbessen en aardbeien aten bleken langzamer last te krijgen van geheugenproblemen dan de vrouwen die deze vruchten het minst aten. Het verschil stond ongeveer gelijk aan tweeënhalf jaar veroudering. De grootste fruiteters aten niet eens dagelijks kilo’s fruit, maar gemiddeld elke week een schaaltje aardbeien of een half schaaltje bosbessen. ​FlavonoïdenBosbessen en aardbeien bevatten antioxidanten, zoals flavonoïden en anthocyaniden. Deze stoffen beschermen tegen allerlei chronische ziektes, inclusief kanker en diabetes. Ze lijken ook het geheugen te verbeteren, maar er is nader onderzoek nodig om te bewijzen of de bessen een direct effect hebben op de hersenen.'Bosbessen beschermen het geheugen''Bosbessen beschermen het geheugen''Bosbessen beschermen het geheugen''Bosbessen beschermen het geheugen''Bosbessen beschermen het geheugen''Bosbessen beschermen het geheugen''Bosbessen beschermen het geheugen''Bosbessen beschermen het geheugen''Bosbessen beschermen het geheugen''Bosbessen beschermen het geheugen''Bosbessen beschermen het geheugen''Bosbessen beschermen het geheugen''Bosbessen beschermen het geheugen''Bosbessen beschermen het geheugen''Bosbessen beschermen het geheugen''Bosbessen beschermen het geheugen''Bosbessen beschermen het geheugen''Bosbessen beschermen het geheugen''Bosbessen beschermen het geheugen''Bosbessen beschermen het geheugen''Bosbessen beschermen het geheugen''Bosbessen beschermen het geheugen''Bosbessen beschermen het geheugen''Bosbessen beschermen het geheugen''Bosbessen beschermen het geheugen''Bosbessen beschermen het geheugen''Bosbessen beschermen het geheugen''Bosbessen beschermen het geheugen''Bosbessen beschermen het geheugen''Bosbessen beschermen het geheugen'